KÉSZÜLŐDÉS KARÁCSONYRA -- Előzetes ízelítő két szépséges albumról

A két könyvben az a közös, hogy mindkettőhöz Petrőczi Éva, József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, publicista írta a verseket, továbbá mindkettő szemet-lelket vidító bevezető „karácsony-országba". A fotóalbum november közepén, a bábos leporelló december elején jelenik meg a Fekete Sas Kiadónál.

A természet képei - a természet versei című kötet lírai miniatűrjei dr. Lipovszky György orvos, természetfotós fantasztikus meglátásaira rímelnek. A Nógrádban gyógyító orvos a Hortobágytól Izlandig, Somogyországtól Norvégiáig mutat be mesteri képeket. Lipovszky doktornak több kiállítása volt már vidéken, a fővárosban és külföldön is. Éppúgy észreveszi a makro- és a mikrovilág eseményeit, mint Petrőczi Éva a korábbi tizennégy verseskötetében és prózaköteteiben egyaránt. Az orvos és a költő egyszerre gyógyítja testi és lelki látásunkat. A jelen album elsősorban az északi tájakon barangol, hogy havas élményünk is legyen, ha netán fekete nálunk a karácsony.

Kedvcsinálónak idézzük A halott tölgyfaág című verset:

A halott tölgyfaág

a hótól új életre kel:

száraz testében,

levelei szikkadt erében

a Születés ünnepe fölzeng

és énekel.

 

LIPOVSZKY GYÖRGY - PETRŐCZI ÉVA

A természet képei - A természet versei
[előrendelhető]

Kiadó: Fekete Sas Könyvkiadó Bt.
Oldalszám: 126
Várható megjelenés: 2016
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155568299

 

 

 

A másik megjelenés alatt lévő kötet Babos Eszter és Petrőczi Éva közös munkája, a Sünmama altatódala. Babos Esztert, a Babos Bábos Társulat tüneményes alapító művészét és vezetőjét csak most ismertem meg, bár sikeres társulata nyolc éve járja az országot saját készítésű bábjaival. Nemcsak bábelőadásokat rendez kicsiknek, hanem foglalkozás-vezetőket is képez dr. Józsa Éva bábművésszel és Császár Ágnes bábkészítővel együtt. Az eljátszott mese után hetente komolyzenére baba-mama játékok következnek, tornáznak, ugrálnak, akadályversenyen vesznek részt a gyerekek, továbbá babzsákokat kerülgetnek , buborékot fújnak, festenek vagy gyurmáznak, vagyis felszabadultan tanulgatják az élet élvezetét, a fantázia játékait a Bábos Mesekuckóban, vagy éppen a Meseúton. Petrőczi Éva költő és Eszter a Fekete Sas Kiadónál ismerkedtek meg. Babos Eszter „rendelt" tőle egy sünös verset, tehát előbb a vers, utóbb a báb született meg, s most állt össze a végleges közös alkotás, Tőrös András színes fotóival. Évát és Esztert még az is összeköti, hogy mindkettejüknek négy gyermeke van, a költőnőnek - ráadásként - hat kislány-unokája is.

A kedves, vidám és igényes szövegű bábos leporellót jó szívvel ajánljuk a legkisebbeknek.

DOBI ILDIKÓ