Ma nemzeti gyásznap van a veronai autóbuszbaleset halálos áldozatainak emlékére

Antonia Canova: a Fájdalom angyala (1819) - Stuart siremlék Szt Péter Bazilika, VatikánAntonia Canova: a Fájdalom angyala (1819) - Stuart siremlék Szt Péter Bazilika, VatikánOrbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete szombaton 18 órakor lépett hatályba.

Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

 

Megvan, melyik kórház fogadja a buszbaleset sérültjeit

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) felkészült a veronai buszbaleset négy súlyos sérültjének fogadására - mondta el az intézmény orvosigazgatója az M1 aktuális csatornának vasárnap délután.

 

Tamás Róbert orvos ezredes közölte, a légi úton érkezők valószínűleg délután, a mentőautóval érkező további két sérült pedig - feltehetőleg - az esti órákban érkezik meg a Honvédkórházba.

 

Az orvosigazgató elmondta azt is, hogy az intézmény áttekintette az ügyeletét, és egy protokoll szerint ellenőriztek minden olyan szakterületet, amely érintett lehet a sérültek ellátásában.

 

A sérültek ellátása a megszokott protokoll szerint történik majd, de a szakorvosokon kívül jelen lesznek pszichológusok is - mondta el az orvosigazgató.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón közölte, a budapesti Honvédkórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra. A tárcavezető megerősítette, vasárnap estére így a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a baleset valamennyi túlélője hazaérkezhet.

 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza.

 

Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt.

 

A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.

 

 

 

Tamás Róbert a Honvéd Kórház orvos igazgató főorvosa nyilatkozott, miután repülőgéppel majd helikopterrel megérkezett két súlyos sérült a Honvéd kórházba. Egy harmadik érkezése mentőautóval földön késő éjjel várható, míg a könnyá sérültek és azok akik sérülés nélkül vészelték át a balesetet a szülők által szervezett módon jönnek haza gépkocsikkal.

 

Tamás Róbert nyilatkozatában először is a kórház és a maga nevében kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Már beszélt a két sérülttel, akit Olaszországból repülővel, a reptérről pedig mentőhelikopterrel vittek a kórházba. Erről mindössze ennyit mondott: "Megrázó volt az első pillanat."

 

Felkészültek a segítségnyújtásra: a baleset után a kórház rögtön felajánlotta a segítségét, áttekintették lehetőségeiket, ekkor ugyanis még nem tudták, hány sérültre számítsanak. Voltak orvosok, akik a szabadságukról hívták fel az igazgatót és ajánlották fel munkájukat, ha szükség lenne rá. A várható 2-6 sérült ellátására teljesen felkészült a kórház.

 

A most odaszállított két sérült vezető tünetei: mély, másod,- harmadfokú égési sérülések. Zajlanak a vizsgálatok,a terápiás terv néhány óra múlva kész, a gyógyulás idejéről azonban még korai lenne beszélni. Állapotuk stabil. Két felnőttről van szó, egy férfi és egy nő, 55-60 év közöttiek. a kórház felnőtt sérültek ellátását ajánlotta fel. hozzátartozóik úton vannak a kórházba, nekik is minden segítséget megadnak, ezt személyesen az orvos igazgató ígérte meg a sérültek rokonainak.

 

    Mára virradóra megérkezett egy harmadik sérült is, őt mentőautóval hozták Olaszországból. Neki végtag sérülései is vannak.

 

A negyedik nehezen mozgatható sérültet szintén légi úton hozzák haza, várhatóan hétfő délelőtt.

 

Magyarország katolikus templomaiban szinte mindenhol megemlékeztek a tragédia áldozatairól és imát mondtak lelki üdvükért. Zalaegerszegen éppen úgy, mint a Budai Ferenceseknél. Különösen ott volt ennek nagy jelentősége, ahol az adott templom olyan helyen van vagy olyan iskola fenntartó rendhez tartozik, ahol oktatási intézmények vannak. De volt spontán megemlékezés Siófokon, ahonnan az két vidéki áldozat származott, akik szintén meghaltak a szerencsétlenségben.