Középpontban a fogyatékos emberek és családjaik helyzete

2017-ben a fogyatékos emberek életútja mentén tárgyalják a kormányzati intézkedéseket a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság ülésein. Az idei első fórumon a születéstől a tanköteles korig tartó életszakasz lehetőségeiről egyeztettek a résztvevők, áttekintve a diagnosztika, a gyermekegészségügyi ellátás, a korai fejlesztés, az integrált bölcsődei és óvodai gondozás-nevelés kérdéseit. A bizottság az év folyamán tárgyalja még az oktatás, a munkavállalás, valamint az aktív korúak és az inaktív emberek helyzetét. 

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitó beszédében elmondta, az elmúlt napokban a kormány elfogadta a kiváltási stratégiát, valamint megjelent az intézményi férőhely kiváltást segítő program első szakaszának pályázati kiírása is. Jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki, az egész uniós finanszírozású program 2023-ig tart, ennek keretében összesen 35 milliárd forintból 4 ezer ember kap esélyt az önálló életvitelre.

Az államtitkár szerint felgyorsulhat a kitagolási folyamat, ezért szakmai, szemléletformáló és érzékenyítő projektek is indulnak az eredményes befogadás érdekében, a költözésre ugyanis fel kell készíteni a lakókat, a munkatársakat, valamint a lakókörnyezetet is. A program előkészítése és elindítása előtt több egyeztetés is zajlott a fogyatékosügyi civil szervezetekkel és érdekképviseletekkel, "a semmit rólunk nélkülünk" elvet érvényesítve.

Czibere Károly beszámolt arról, hogy több mint hárommilliárd forintos támogatást kapnak a család- és gyermekjóléti központok, amelyek a jövőben a fogyatékos emberek családtagjainak segítenek abban, hogyan gondozzák, támogassák fogyatékos hozzátartozójukat.

Az államtitkár kitért arra is, hogy emelkedik a fogyatékos embereket segítő szociális ágazati dolgozók anyagi megbecsülése. A következő két évben további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban, így 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek. Az átlagbér a 2013. év végi 144 ezer forintról tavaly év végére 175 ezer forintra emelkedett, ami 22 százalékos növekedés. 2017-ben és 2018-ban további 33 százalékkal emelkedik az átlagbér, 2017 végére 208 ezer, 2018 végére 233 ezer forintra.

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel. Ennek céljából hívták össze tavaly októberben a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottságot, melynek fő feladata az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtását elősegítő intézkedésekről való egyeztetés, valamint a minisztériumok fogyatékos embereket érintő tevékenységének koordinációja.