Portugália és Németország a Red Bull Air Race versenynaptárában

A budapesti állomás mellett két újabb európai helyszínt jelentett be a Red Bull Air Race versenysorozata. A pilóták a szeptembert Portugáliában, Porto városában kezdik, amely utoljára 2009-ben adott otthont a világbajnokságnak. Két hétre rá, a szeptember 16-17-ei hétvégén pedig a Lausitzring felett folytatódik az összecsapás, ahol a német közönség izgulhat nemzeti bajnokáért,  Matthias Doldererért.

 

Szeptember 2-3-án Porto építészeti remekművei előtt szállnak versenybe a világ legjobb pilótái. A Red Bull Air Race műrepülő világbajnokság 2007-ben, pontosan tíz éve debütált a festői szépségű portugál városban, a verseny anno több ezer nézőt csábított a napfényes tengerpartra. A Douro-folyó felett felállított versenypálya igencsak trükkösnek ígérkezik, ráadásul Porto lesz az utolsó olyan állomás a versenynaptárban, ahol a pilóták a víz felett repülnek. Az amerikai Kirby Chambliss-nek és az ausztrál Matt Hallnak már van némi tapasztalata a portugál pályán, hiszen mindketten dobogós helyezést értek el itt 2009-ben, ám sem ők, sem a többi pilóta nem nyert még aranyérmet portói futamon.  

 

Portugáliát követően a német Lausitzringen, sorozatban másodszor fújják majd fel a 25 méteres pilonokat. A szeptember 16-17-ei versenyhétvégén 370 km/h órával köröznek majd a pilóták az ovális pályán, mielőtt végleg búcsút vennének Európától és továbbindulnának az indianapolisi döntőre. 2016-ban, a tabellát stabilan vezető Matthias Dolderernek pont a hazai pályán nem sikerült győzedelmeskednie, ám idén újra esélyt kap, hogy német közönség előtt bizonyítson. Szintén hazalátogat a tavalyi Challenger Cup győztes, a német Florian Bergér.

 

A 2017-es Red Bull Air Race szezon első, Abu-Dzabiban megrendezett állomásán a cseh Martin Sonka állhatott a dobogó legmagasabb fokára, megszerezve ezzel karrierje első futamgyőzelmét. (lásd: http://euroastra.hu/node/109608)

 

A jegyek már kaphatóak a Red Bull Air Race Világbajnokság versenyeire.

 

2017-es versenynaptár:

1. Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi                  Február 10-11.

2. San Diego, USA                                                    Április 15-16.

3. Csiba, Japán                                                          Június 3-4.

4. Budapest, Magyarország                                       Július 1-2.

5. Kazany, Oroszország                                            Július 22-23.

6. Porto, Portugália                                                    Szeptember 2-3.

7. Lausitzring, Németország                                      Szeptember 16-17.

8. Indianapolis, Indiana, Egyesült Államok              Október 14-15.

 

www.redbullairrace.com

 

Lantai József