A prémium Csabai kolbász Budapesten

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kezdeményezésére békéscsabai kistermelők hat féle hagyományos Csabai kolbászt mutattak be 2017. május 13-án, szombaton, a Hold utcai Piacon.

„A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Ez egy olyan lehetőség, amelyet ki kell és ki is fogunk használni. Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán" - mondta Szarvas Péter. Mindazon túl, hogy polgármesterként irányítja Békéscsabát, lelkes hagyományőrző is. Csabaiként már gyerekkorában megtanulta, milyen sok munka van azzal, ha valaki minőségi kolbászt szeretne otthoni körülmények között előállítani. A családban évente két disznótor volt, amelyeken mindig részt vett, telente hajnali öttől, a leszúrástól, egészen az esti vacsoráig.

 

A Csabai kolbász, hagyományos kézműves, házitermék. Azt kell elkerülni és azt kell figyelni, hogy a Csabai márkanév alatt ne áruljanak olyat, ami nem prémium minőségű.

Itt az idő a Csabai kolbász prémium pozícionálására
Most érkezett el az életében az a pillanat, amikor a polgármester szeretné, ha a Csabai kolbász készítésének hagyománya magasabb szintre lépne nemcsak a megyében, hanem azon túl is.

A prémium pozícionálás nagyon fontos, hiszen egy hagyományos, kitűnő minőségű élelmiszerről van szó. Ezért kézenfekvő, hogy a legjobbak, a Pick szalámi, a Mádi bor mellett foglaljon el a helyét a Csabai kolbász is.
http://hungarikum.hu/hu/csabai-kolb%C3%A1sz-vagy-csabai-vastagkolb%C3%A1sz

 

Békéscsaba Önkormányzata lépésről lépésre segíti a Csabai kolbász népszerűsítését.

 Felméréseket, közvélemény kutatásokat végeztetett el a Csabai kolbász megítélésének feltérképezése érdekében.

 Elkészíttette a Csabai kolbász marketingje című tanulmányt. A tanulmányban megfogalmazott javaslatokat a városmarketing csoport vezetésével valósítják meg.  „Kolbászrendeletet alkotott" amely önkormányzati rendeletbe foglalja a Csabai kolbász elkészítésének módját, követelményeit, a védjegyezés lehetőségét és rendjét. - Kolbászkatalógust adott ki, amely a békéscsabai, hagyományos Csabai kolbászt készítő  termelőket mutatja be.

Kolbásztérképet készített el, amely segít megtalálni a Csabai kolbászt értékesítő helyeket  Békéscsabán. A kolbásztérkép online is elérhető a kolbaszterkep.hu oldalon.  Városmarketing kommunikációban a „Kolbász fővárosa" szlogent használja.  Az önkormányzat támogatásával a kistermelők rendszeres kiállítók a megyei és budapesti  vásárokon, termelői piacokon.  Az önkormányzat a Csabai kolbász hagyomány őrzésére rendezvényközpontot hozott létre CsabaPark néven. A CsabaPark egy 50 hektáros erdős területen fekszik, és egy  rendezvénycsarnokkal, kolbászkészítő üzemmel, kolbászmúzeummal, étteremmel és kolbász  tematikájú játékparkkal várja a látogatókat. - Az önkormányzat támogatja Közép-Európa egyik legnagyobb gasztro-kulturális  rendezvényét, a Csabai Kolbászfesztivált.

 

A Csabai kolbász receptje

 

Hozzávalók
10 kg Békéscsaba 40 km-es körzetében nevelt sertés húsa vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó, apróhús; kb. 70-75% hús és 25-30% szalonna arányban)

15 dkg édes, őrölt, házi paprika
10 dkg csípős, őrölt, házi paprika (az édes és csípős paprika aránya egyedileg változhat a csípős kolbászt eredményező 15 dkg édes paprika/l0 dkg csípős paprika aránytól a 22 dkg édes paprika/3 dkg csípős paprika csemegekolbász-arányig)

18 dkg asztali só
7 dkg apróra vágott fokhagyma
3 dkg fűszerkömény (egész)

Elkészítése
A lehűtött sertéshúst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, majd a fűszerekkel összegyúrjuk. A bekevert húsmasszát vékony vagy vastag sertés-, marha selyem-, illetve vízáteresztő műbélbe töltjük.
A kolbászt füstölőbotra szedjük, és hidegfüstöléssel (max. 18 °C), vastagságtól függően
- a vékonykolbászt 2-3, a vastagot 6-8 napig - keményfa felhasználásával füstöljük.
Ezt követően hideg érleléssel szárítjuk, a vékonykolbászt átmérőtől függően 2 hétig, a vastagot szintén átmérőtől függően 5-6 hétig.
Az elkészült Csabai kolbász tetszetős megjelenésű, egyenletesen aprított, kevert hús- és szalonnaszemcsékből álló, jól szeletelhető húskészítmény. A vágásfelület márványos, tömör állományú.

 

http://bekescsaba.hu

 

Lantai József