Tudja, mit adott nekünk 1997?

Ma már mindenki tudja, mi az a szociológia, az Apple neve összenőtt Steve Jobséval, természetes, hogy korlátozás nélkül vásárolhatunk valutát, és tudjuk, hogy az orvostudományban mérföldkőnek számított Dolly, a klónozott birka megszületése. 1997-ben olyan fontos technológiai, kulturális és orvostudományi eseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek hozzátartoznak az alapműveltséghez, és alapvetően határozzák meg mai gondolkodásunkat.

 

Gazdaság, közélet:

 

 • A gazdasági Nobel-díjat Robert K. Merton kapta, aki aktív szerepet vállalt a szociológia létrehozásában. Az ő nevéhez fűződik az „önbeteljesítő jóslat" kifejezés, amely a modern szociológia-, politika- és gazdaságelmélet egyik központi eleme. A kifejezés lényege, hogy egy helyzet kimenetelében meghatározó faktor az az elvárás, amivel az emberek viszonyulnak felé: gyakran a „jóslat" közvetlenül vagy közvetve valóra váltja önmagát. Például ha az embereknek azt mondják, hogy egy bank csődbe megy, megrohamozzák, hogy az ott tárolt pénzüket kivegyék - ennek következtében pedig a bank valóban csődbe mehet.

 

 • Tökéletes példa lehet az önbeteljesítő jóslatra a Postabank-pánik: Elterjedt a hír, miszerint a Postabank hamarosan bedől, aminek köszönhetően országos méretűre dagadt a pánik, a betétesek pedig két hónap alatt a bank forrásainak egyhatodát, közel 25 milliárd forintot vettek ki a bankokból. A pénzintézetet csak az mentette meg a csődtől, hogy az állam konszolidálta, ami 220 milliárd forintjába került.

 

 • Január 1-jétől korlátozás nélkül vásárolhattak külföldi valutát a magyar állampolgárok.

 

 • Bill Clinton megkezdte második ciklusát az Amerikai Egyesült Államok 42. elnökeként. Clinton 1993-tól 2001-ig töltötte be ezt a posztot.

 

 • Két fontos nőt is elvesztett a világ ebben az évben: elhunyt Diana hercegnő és Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya. Mindketten híresek voltak a szegények és az elesettek körében végzett áldozatos munkájukról. Teréz anyát 2016-ban szentté avatták.

 

Popkultúra:

 

 

 • Ekkor jelent meg a Harry Potter sorozat első része, A bölcsek köve. A kamasz varázslók kalandjait bemutató könyvek azóta is a világ legnagyobb számban eladott ifjúsági regényei, a filmek pedig világhírűvé tették Daniel Radcliffe-et és Emma Watsont is.

 

 

 • Cartman, Kenny, Stan és Kyle már 20 éve láthatóak a televízióban: 1997 óta sugározzák Amerikában a South Parkot. A szatirikus hangneméről és az amerikai közélet kifigurázásáról híres sorozat öt Emmy-díjat zsebelt be az elmúlt években.

 

IT:

 

 

 • Elindult a Netflix, a világ legnépszerűbb internetes videótékája Amerikában. (Magyarországon csak tavaly óta érhető el a szórakoztató oldal.)

 

 • Ekkor jelent meg a Winamp legelső változata is, amelyet az első években a könnyen kezelhető playlistek és a rendszerezhető médiakönyvtár tettek népszerűvé. Megjelenése után rövid időn belül 3 millióan töltötték le a programot, 2000-re pedig 25 milliós felhasználói bázisa lett.

 

 • Megszületett az ACE Telecom, a hazai vállalatok infokommunikációs partnere. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalat az elmúlt 20 évben folyamatos növekedés mellett tavaly átlépte az 1 milliárd forintos nettó árbevételt. 20 év alatt 128 Kbps-ról 50 Gbps-ra növelte a sávszélességét, 21 300 kilométer vezeték nélküli hálózatot épített ki - ez a táv lefedné a fél egyenlítőt -, és 35 milliárd db DVD-nek megfelelő adatforgalmat bonyolított le.

A vállalat tavaly az év legnagyobb beruházásaként kibővítette adatközponti infrastruktúráját, és megújította felhő alapú szolgáltatásporfólióját, idén pedig újabb nagy fejlesztésen van túl: Hosting City néven a Cascade Zrt.-vel közösen egy 550 négyzetméteres új adatközpontot nyitott.

Az ACE Telecomnak közel 72 munkatársa és 3600 ügyfele van, WifiZone üzletága pedig idén átlépte a 230 ezer regisztrált felhasználót, akik összesen több mint félmillió órát töltöttek a hálózatban internetezéssel.

 

Tudomány:

 

 • Az edinburghi Roslin kutatóintézet bemutatta Dolly-t, a világ első klónozott bárányát, akinek születése mérföldkő volt az orvostudományban, ám a bárány szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregedtek, ez pedig óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében.

 

1997-ben érkezett meg a Marsra a Discovery-program második űrszondája, a Mars Pathfinder, amely a bolygó kutatásának legsikeresebb űrszondája volt: a leszálló egységgel 3 hónapig tartott aktív kapcsolatot a NASA.