A Gyermeknap ne anyagi javakról, hanem családi élményekről szóljon

A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó elnevezésére is utalva május utolsó vasárnapján rendezik meg Debrecen belvárosában a Csillagocska Gyermeknap című programsorozatot, amelynek összeállításakor a Reformáció 500 éves fordulója alkalmából kiemelt szerephez jutott a Magyarországi Református Egyház.

 

Az események nagy részét a történelmi belváros több pontján, a Nagytemplom és környékén, az Emlékkertben rendezik meg, de várják a családokat a Baltazár Dezső téren, a Déri múzeumban, a Modemben és a Kölcsey Központban is.

 

Debrecen városa azt kívánja üzenni, hogy a gyermeknap elsősorban ne az ajándékokról szóljon, hanem arról, hogy a családok az értékek és a hagyományok mentén szerveződő programokon tudjanak részt venni - hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a május 28-i eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón. A városvezető megköszönte, hogy Debrecen kulturális spektrumában résztvevő intézmények együttműködnek és olyan élménycsokrot állítottak össze, ahol minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. A hagyományok jegyében ismét lesz a Kölcsey Központban Halász Judit koncert, aki évről-évre Debrecent választja, hogy a gyerekekkel együtt ünnepeljen.

 

Oláh István, Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora megköszönte a lehetőséget, hogy a református egyház hangsúlyosan meg tudja mutatni azokat az értékeit, amelyek a gyermekek, a családok, az idősek részére egyaránt vonzó lehet. Hozzátette, hogy 2017. május 28-i rendezvény egyik leglátványosabb programja lesz, amikor 11 órakor a Nagytemplom előtti Kossuth téren a gyermeksereg 500-as alakzatban elhelyezkedve, a híres Rákóczi-harang hangjára 500 környezetbarát, lebomló anyagú léggömböt enged majd a levegőbe, melyekben bibliai igék, valamint a gyermekek imádságai vannak elrejtve. A félezer gyermekima elengedése után napközben bibliai színdarabok kerülnek bemutatásra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, valamint a kézműves foglalkozásokon református szimbólumokat készíthetnek a kisgyermekek, melyet emlékül meg is őrizhetnek. Csillagok gyűjtésére alkalmas füzetet is kapnak a gyerekek, amelyeket a különböző helyszíneken tudnak érvényesíteni. A legaktívabb gyerekek ajándékot is kapnak a Debrecen-Nagytemplom Református Egyházközségtől.

 

Nagy várakozással tekintenek a Pötyi és Pille című mesejáték vasárnapi bemutatójára, - mondta Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés - Oktatást Végző Iskola igazgatója - amelyet az Immánuel Otthon és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola gyermekei közösen adnak elő. Elhangzott, hogy az igaz barátságról szóló történet az eddigi bemutatók alkalmával óriási sikert aratott, mert őszintén, felszabadultan és nem a megbélyegzés stigmáját hordozva mutatja be a halmozottan fogyatékos gyermekek és ép gyermekek értékeit. Célunk az, hogy ne sajnálatban, ne félelemben, ne láthatatlan állampolgárként éljenek ezek a gyermekek, hanem a társadalom megbecsült tagjai legyenek.

 

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója elmondta, hogy örömmel csatlakoztak a programhoz. Ebből az alkalomból mesesátrat állítanak fel a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahol a gyerekek játékos módon a Bibliával kapcsolatos történeteket és játékos feladatokat ismerhetnek meg. Vendégük lesz Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-bábszínész, aki a színpadon és a szószéken egyaránt otthonosan létezik és a nagytemplomi igehirdetését a mai napig emlegetik a debreceni nőszövetségi tagok vagy az Argentínában élő magyarok mindig várják azt a hónapot, amikor köztük szolgál. Huszonöt tagú bábcsoportja, a Tábita május 28-án érkezik Debrecenbe, hogy eljátsszák a Bábel tornya vagy a Dávid és Góliát történetét.

 

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri múzeum sajtóreferense kiemelte, hogy a múzeumpedagógusai olyan szimbólumokat mutatnak be a gyerekeknek, ami kapcsolatban áll a reformációval. Debrecen címerében például megtaláljuk a zászlót vivő bárány képét. A Déri Múzeum helytörténeti kiállításában ezért a gyerekek a zászlótartó bárányt ábrázoló, várospecséttel díszített polgári oklevelet készíthetnek és megkereshetik a bárány jelképét a helytörténeti kiállítás tárgyai közt. Hasonló játékos foglalkozás várja az érdeklődőket a MODEM-ben is a GAME/GÉMkapocs II. című időszaki kiállításában.

 

Oláh Viktor, Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már negyedik éve vesznek részt a gyermeknapi programsorozatban és évről-évre egyre több egyesület és szervezetet részvételét sikerült elérni. Idén több hallás és látássérült egyesület várja a fogyatékkal élő gyerekeket különböző szórakoztató eseményekre, de természetesen megjelennek a segítő kutyák is.

 

Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális menedzsere további együttműködő partnert is kiemelt. A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal és szakmai támogató partnereikkel együtt már negyedik éve rendezik meg az „Közlekedik a család" közlekedésbiztonsági vetélkedőt. A Baltazár Dezső téri vetélkedőre minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család nevezhet, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B" kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6-17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek. Az országos verseny fődíja egy ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi.

 

A Halász Judit koncertek kivételével minden eseményre ingyenes a belépés.

 

2017. május 28. (vasárnap)

09.00-18.00    Emlékkert, Kölcsey Központ

Ügyes kezek dicsérete - csillagocska matricák gyűjthetők egy-egy alkotással a kijelölt pontokon: az Emlékkertben a Debreceni Református Kollégium Múzeumának sátrai, a Vojtina Bábszínház mesesátra, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület sátrai, a Nagytemplom sátrai, a Kölcsey Központban az Esélyteremtési nap asztalai, a Gyermekváros Egyesület asztala, a KreDenc-kuckó asztalai

9.00-16.00    Baltazár tér

Közlekedik a család - közlekedésbiztonsági vetélkedő

9.30-10.20    Kölcsey Központ, Bálterem

Apa, gyere Te is!  - ingyenes családi Ringató a legkisebbeknek hároméves korig, vezeti Horváth Zsuzsi Ringató foglalkozásvezető, vendége furulya- és dudaszóval

Dsupin Pál népzenész

10.00-11.00    Nagytemplom

Gyermekistentisztelet a Debrecen-Nagytemplomi Református Gyülekezet gyermekeinek szolgálatával, igét hirdet Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor

10.00-18.00    Déri Múzeum, MODEM

Ügyes kezek dicsérete - csillagocska matricák gyűjthetők egy-egy alkotással

10.30-10.50    Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem

Kanga-tréning

11.00-12.00 és 15.00-16.00 Kölcsey Központ, Nagyterem

Csiribiri - Halász Judit koncertje

A délelőtti koncert után 12.30 körül a londoni Otherhalf Production előadása a Bálteremben:

Jake és Joe - utcaszínház fedett terepen

11.00-11.30    Kossuth tér

Reptessen 500 lufi 500 gyerekimát a levegőbe!

Ne aggodalmaskodjál! - gólyalábas hívogató a DuoTrióval

11.30-16.40    Emlékkert

11.30-12.00    Bábel tornya - Tábita Bábcsoport (Felvidék)

12.00-12.30    Csengő Nap Családi Zenekar (Waldorf)

12.30-13.00    Édeni történet - Tábita Bábcsoport előadása (Felvidék)

13.00-13.30    Marasztaló versek, mesék, énekek

13.30-14.00    Verőcke Tánccsoport (Felvidék)

14.00-15.00    Angyalbárányok - Écsi Gyöngyi bábelőadása (Felvidék)

15.00-15.30    Refifjak - Tehetségek református iskolákból

(Sipos Anna, Lehner Zalán, Veres Réka és Veres Hunor)

15.30-16.00    Dávid és Góliát - Tábita Bábcsoport (Felvidék)

16.00-16.40    Nem ördöngösség: Hatvani professzor nyomában

Tófalusi Péter fizikatanár (Dóczy) látványos fizikai kísérletei

16. 40-16.50  Jelmezes átvonulás a Kölcsey Központba Écsi Gyöngyi vezetésével

17.00-17.30    Kölcsey Központ, Bálterem

Pötyi és Pille - mese az igaz barátságról, Immánuel Otthon és a

Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola előadása

 

http://www.fonixinfo.hu

 

Lantai József