Mobiltelefon függőség Magyarországon

A mai okostelefonok teljesen új megvilágításba helyezték a mindennapi felhasználásuk módját. A legújabb készülékek kompakt és kényelmes méretüknek, könnyű és szinte bárki számára megtanulható használatuknak valamint a rengeteg ingyenes, vagy pár száz forintért telepíthatő applikációiknak köszönhetően észrevétlenül megváltoztatták az emberi szokásainkat.

A Phonebox legújabb felmérése alapján ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen itt szó Androidos készülékről, iPhone-ról, vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszerelt modellről. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a készüléktulajdonosok 90%-a érzi magát kellemetlenül és kimondottan feszülten, ha telefonja nem lehet mellette a nap minden egyes percében.

Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak és amikben a legkönnyen magunkra is ismerhetünk.

1. Telefonnal a kezünkben szoktunk pihenni

A felmérés eredménye alapján megállapítható, hogy a kérdőívet kitöltők és okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja készülékét szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműző tevékenység gyanánt.

2. Az ebédnél is híreket olvasunk

75%-unk használja az okostelefonját étkezés közben. Legyen szó akár egy ebédről vagy vacsoráról, még akkor is, ha mások társaságában van.

3. Telefonnal az ágyban

A tulajdonosok 80% használja a telefonját este lefekvés előtt, valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigpörgetni a Facebook-ot, ellenőrizni az emaileket és híreket olvasni is. Ez nem csak a pihentető alvás minőségét rontja, hanem a reggeli szellemi aktivitást is kimondottan csökkenti.

4. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor szinte mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja, magáncélra készülékét.

5. Vezetés közben is gyakran kézben tartjuk

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a szokásos telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefon tulajdonosok 30%-a rendszeresen használja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is az eszközét.

Természetesen a felgyorsult technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.