Már csak néhány nap és indul a Nemzeti Regatta

A nyári szezonkezdés első nagy családi fesztiválja Siófokon, mert itt kezdődik a Balaton ... Magyarország 38 települése a vitorláshajókban a Balaton vízén, 29 kondérban jellegzetes települési ízek, 14 település csatája a Sió csatornán sárkányhajókkal. Ezek csak a legfontosabb számok...

 

Emellett számtalan érdekes, látványos, izgalmas és ingyenes program vár minden érdeklődőt Siófokon, a hajóállomáson és környékén. Szombaton és vasárnap kerül megrendezésre a Nemzeti Regatta - Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja, a nyár első szezonindító családi hétvégéje.

 

Célegyenesbe fordult a hétvégi Nemzeti Regatta előkészítése. A szervezők a tavalyi eseménynél is tartalmasabb szórakozást ígérnek minden kilátogató számára. A rendezvény alapját a települések között, a siófoki móló előtt a Balaton vízén zajló amatőr vitorlás pályaverseny jelenti, melyet a nézők a partról szabad szemmel is megtekinthetnek, de a nagyszínpad mellett óriáskivetítőn is követhetnek majd Ördög Nóra és Borbély Ferenc kommentálásával. A legkíváncsibbak pedig akár a nézőhajóról is szurkolhatnak kedvenc csapatuknak.

 

38 település nevezett az idei évben, ők a hazaúttal együtt összesen 8700 km-t utaznak majd közúton, hogy Siófokon megmérettessék magukat az ismét egyre népszerűbb és komoly nemzetközi eredményeket is felvonultató vitorlázásban. A legtávolabbról Füzér csapata érkezik, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei település legénysége 800 km-t tesz majd meg, hogy bemutatkozzon a Balatonra irányuló reflektorfényben. Mivel szinte az ország minden részéből fogadnak csapatokat a szervezők, így teljesül az esemény egyik mottója, miszerint a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk!

 

A hosszú útra a településeknek a vitorlást nem kell magukkal vinniük, hiszen minden csapatnak a szervezők biztosítják az egyfomra, ún. one design vitorlást és a szakértő kormányost. Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz. Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Ismert személyekből, hírességből, celebekből idén sem lesz hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

 

Az esemény azonban több mint egy vitorlásverseny...

Minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán megrendezésre kerülő sárkányhajó verseny is, melyre az idei évben 14 csapat nevezett. A sorsolás már itt is lezajlott, a szervezőknek figyelembe kellett venni, hogy a települések melyik vitorlásfutamban érintettek, hiszen a sárkányhajós versenyzők nagy része ott is érintett. Két selejtezőcsoportban kezdik majd a versenyt a csapatok, és a szombati nap során a közép-, negyed- és elődöntőkön keresztül jutunk el a döntőig, ahol már csak a két legjobb csapat dönti el az aranyérem sorsát.

 

A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, az egyik leginkább várt produkció Szentpéteri Csilla zongoraművésznő vasárnapi fellépése lesz Makó képviseletében. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

 

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans! Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

 

A győztes egyik jutalma...

A BAHART személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma idén is az lesz, hogy a BAHART nagypénteken átadott legújabb hajója - a NEMZETI REGATTA motoros - a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli majd. A szervezők titkon azt remélik, hogy a 2018-as szezonban talán meglephetik a Balatonnál nyaralókat egy távoli magyarországi település nevét viselő hajóval!

 

A Siófok város támogatásával megvalósuló szezonindító esemény kiváló lehetőséget biztosít a településmarketingre, míg a szurkolóknak, érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt érdemes ezt a hétvégét Siófokon tölteni, ahol a Balaton kezdődik!

 

2017. június 10-11.

Nemzeti Regatta

Siófok

 

http://balatonihajozas.hu

 

Lantai József