A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszervezetei június elején bemutatták nyári programkínálatukat

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszervezetei országszerte 34 bemutatóval, 350 előadással készülnek és 250 ezer nézőt várnak. A kőszínházak nagy része zárva van nyáron, de a Szövetség szervezetei ebben az időszakban is színházi élményt adnak a látogatóknak.

 

A tagszínházak - az Agria Nyári Játékok, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szabad Tér Színház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és a Zsámbéki Színházi Bázis - célja, hogy a nyári időszakban is magas szintű kulturális élményt nyújtsanak a látogatóiknak, elismert művészek közreműködésével.

 

Pócza Zoltán újonnan megválasztott elnök elmondta, azon dolgoznak, hogy tevékenységük, ismertségük és elismertségük növekedjen. Meggyőződése, hogy a magyar kultúra terjesztésének ügyét csak így lehet előmozdítani: sokszor új színházlátogatókat nevelnek, akiket szabadtéri játszóhelyeik varázsa csábít első alkalommal a nézőterekre, s akik aztán a nyáron megismert, megkedvelt művészeket a kőszínházi évadban is szeretnék újra látni a színpadokon.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-ben pályázati keretből 248,5 millió forinttal támogatja a szabadtéri színházak működését. Ez közel 30 millió forinttal több a tavalyi évhez képest, amikor a Szövetség tagjai 18 új bemutatót hoztak létre, 289 előadást tartottak és 157 000 látogatót fogadtak.

 

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult Gedeon József és Mátyás Irén kezdeményezésére. A Szövetség a hivatásos - az Előadó-művészeti Iroda által nyilvántartásba vett - szabadtéri színházak többségét fogja össze és képviseli azok érdekeit.

 

2007-ben alapították meg az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerésben részesüljenek azok, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek pályafutásuk során a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Évente egy díjat adnak ki, a kitüntetett lehet a szabadtéri színházakban dolgozó színművész, alkotó, más színházi ember, színház képviselője vagy társulat. A plakettet Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Átadására a színházi világnapon kerül sor, minden év márciusában a MASZK Országos Színészegyesület gálaestjén.

Az elismerést 2017-től, a Szövetség alapító elnökére emlékezve Gedeon József Amfiteátrum díjnak nevezik.

 

Díjazottak:

2007 Blaskó Péter

2008 Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (Beregszász)

2009 Molnár Piroska

2010 Miklós Tibor

2011 Kentaur

2012 megosztva Szűcs Nelli és Trill Zsolt

2013 Mátyás Irén a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis igazgatója

        (30 éves fesztiválszervezői munkásságáért)

2014 Hegedűs D. Géza

2015 Bodrogi Gyula

2016 Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter

2017 Szomor György

 

A Szövetség tagjainak nyári programkínálata részletesen megtalálható a weboldalukon.

 

http://www.szabadteriszinhazakszov.hu

 

Lantai József