Az Enterprise Investors részben kivonul a Kofolából

Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) magántőke-alap tulajdonában lévő CED Csoport (CEDG) holdingvállalat tranzakciós megállapodást írt alá, amelynek értelmében a CEDG csökkenti részesedését a Kofolában, a kelet-közép-európai térség egyik vezető márkás alkoholmentes üdítőital-gyártó vállalatában.

  • A CEDG részesedése 37,3%-ról kb. 21%-ra csökken.
  • A Kofola osztalékot fizet.
  • A tranzakciókból és az osztalékból elért bruttó árbevétel eléri a mintegy 63 millió eurót, amelyből a PEFVI részére elkülönített összeg mintegy 42 millió euró.

A PEF VI 2008-ban fektetett be a Kofolába. Ma a társaság a kelet-közép-európai régió egyik piacvezető üdítőital-gyártója és -forgalmazója. A Kofola Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban. Szlovéniában és Horvátországban rendelkezik gyártóüzemekkel. A társaság modern és hagyományos, szállodai, éttermi és vendéglátóipari (HoReCa), valamint impulzusvásárlási csatornákon keresztül értékesíti termékeit. Csehországban és Szlovákiában sikeresen bevezetette a közvetlen disztribúciót. A Kofola 2016-ben 259 millió euró árbevételről, 39,4 millió euró EBITDA-ról és 12,7 millió euró nettó nyereségről számolt be.

 

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 137 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 122 cégből szállt ki, összesen mintegy 3,4 milliárd euró bruttó bevétellel.