Több mint negyedmillió egynyári növény kerül idén Budapesten a parkokba

Az árvácskák, tulipánok és nárciszok elvirágzása után sem maradhatnak üresen Budapest virágágyai, ezért az idén a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai városszerte több mint 260 000 darab változatos színű és formájú egynyári növényt ültettek ki.

A virágágyak kiültetését minden évben komoly felkészülési időszak előzi meg, melynek hátterében a tervezéstől a termesztésen át a megvalósításig, jól szervezett csapatmunka áll. A városszerte elhelyezkedő, összesen 11 500 m2-nyi virágágy felületeikbe idén mintegy 210 fajtából több mint 250 000 darab egynyári növény került kiültetésre, továbbá 21 évelőfajtából közel 30 000 növény. A kiültetésre szánt egynyári növények nagy százaléka a budapesti klímát jól tűrő magyar fajtából került ki. A parki kiültetések egynyári növényanyagát teljes egészében a FŐKERT Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állítja elő.

Legnagyobb százalékban begóniákat, pistikéket és verbénákat alkalmaznak a kiültetésekben. Jelentős számban kerülnek a közterületekre verbénák, bársonyvirágok és zsályafélék, valamint egyre több évelő dísznövényt használnak, úgy mint kasvirág, kúpvirág és az évelő díszgyertya.

A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten, a Városligetben, valamint a Gellérthegyen találhatóak.

Az egynyári felületek dekorációs értéküknél fogva nagy fontossággal bírnak, így nem meglepő, hogy a margitszigeti zöldfelületi fejlesztések a virágágyakat is érintették. A margitszigeti Centenáriumi emlékmű körüli ágy megújult és a vizes világbajnokság tiszteletére FINA logót formáz. Az újonnan létesült Casino Promenád mentén nagyméretű, a sétánnyal összhangban szerkesztett virágágyat alakítottunk ki a régi kisebbek helyett. A Thermal Hotel mellett átalakult ún. elosztótér mellett a korábbihoz képest egy nagyobb és frekventáltabb helyen alakított ki a FŐKERT egynyári virágfelületet.

www.fokert.hu