Könyv

NEMES LAMPÉRTH JÓZSEF -- Gelencsér Rothman Éva monográfiája

A mindössze 33 évet élt, tragikus sorsú magyar festő (1891-1924) életművét többféle irányzathoz sorolják (posztimpresszionista, expresszionista, kubista, konstruktivista stb.), de páratlanul önálló formanyelven alkotott 1910 és 1922 között. Óriási hatással volt a 20. század elejének művészetére. A jelen monográfia szerzője, Gelencsér Rothman Éva igen pontosan mutatja be Nemes Lampérth életének állomásait és műveinek jegyzékét, sőt az egyes művek sorsát is.

Hadarik Rita: Glutén nélkül

A kóstolóval egybekötött könyvbemutatónak a BOOOK Kiadó adott otthont, amely égisze alatt megjelent Rita „Glutén nélkül" című receptkönyve. Széplaki Péter kiadóvezető a könyv kulisszatitkairól mesélt, Pólus Enikő mentálhigiénés szakember a gluténmentes diéta lélektani hátteréről mondott érdekességeket.

 

Révay András: Luther nyomában

A Hibernia Nova Kiadó és az Evangélikus Egyház hivatalos kiadója, a Luther Kiadó közös gondozásában egy karcsú, de mégis sokatmondó kötet jelent meg. Olyan, ami útmutatásul szolgálhat a hívőknek, de legalább annyira hasznos az egyszerű turistáknak is. A szerkesztők célja Luther életútján a fontosabb állomásainak bemutatása volt úgy, hogy az egyes helyszínekről egyben jó útikalauzt is adjanak.

LUTHER NYOMÁBAN: A reformáció útján Németországban

Nagyszerű, jól forgatható zsebkönyvet adott ki a Hibernia és a Luther Kiadó a reformáció születésének 500. évfordulójára. Bár a könyvecske mindössze 95 oldal, mégis élvezhetően elfér benne 200 fénykép, 15 térkép, egy részletes Luther életrajz és a nagy reformátor útjának összes állomása. A remek munka szerzői: Kedves Ágnes, Makoviczky Gyula és Marton Jenő. Utóbbi a Hibernia Nova Kiadói Kft. ügyvezető igazgatója és több útikönyv szerzője.

Bogáthy Mihály – könyvbemutató.

Az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára 2017. június 29-én, csütörtökön 17:30 órakor mutatja be Verrasztó Gábor Bogáthy Mihály - Befejezetlen életrajz című kötetét. A szerzővel beszélget, és a kötetet ajánlja Dr. Sirató Ildikó színháztörténész, a nemzeti könyvtár színháztörténeti gyűjteményének vezetője.

 

Eszterhai Katalin új könyve: MAJDNEM ESTERHÁZY: Porból a csillagokig

Katalin élete kezdettől megpróbáltatásokkal teli volt, de vezérlő csillaga - a saját „mosolyországának" reménye, tettereje, ragaszkodása, hite - felragyogott, nem hagyta a porban rekedni. Apja, a szarvasbőr kesztyűs főnemes, nagybirtokos, Esterházy Ferenc feleségül vette a 30 évvel fiatalabb, árva Irénkét.

Hármas könyvbemutatót tart a Fekete Sas Kiadó

A Fekete Sas Kiadó három újonnan megjelenő kötetét mutatja be május 31-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. Az este folyamán Szilágyi Enikő, Petrik Adrien és Evelin Senarclens de Grancy köteteinek bemutatójára kerül sor. A szerzőkkel Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget. Közreműködik Takács Katalin színművész.

 

Révay András: Vannak olvasók!

Talán még sincs igaza azoknak, akik az olvasni szeretők számának drámai fogyásáról beszélnek. Az állítás cáfolatához elég volt némi időt eltölteni a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Elnézni a dedikálók asztalai előtt kígyózó - véget nem érőnek látszó - sorokat és örvendezni azon, hogy a türelmesen várakozó vásárlók túlnyomó többsége fiatal.

Bestsellerek sorával készül az Animus Kiadó

Új történetekkel érkezik a Tetovált lány és J.K. Rowling. Az idei minden bizonnyal a skandináv krimi és a bestsellerek rajongóinak éve lesz. Tucatnyi sikerkönyv megjelentetésével készül ugyanis az Animus Kiadó: olyan népszerű szerzők művei mellett, mint J.K. Rowling, a Millenium-sorozat 4. kötetét jegyző David Lagercrantz vagy Jo Nesbø, a magyar olvasók előtt bemutatkozásra váró irodalmi csemegék is szerepelnek a palettán.

 

Sárkányok a szállodában

Egy réges-régi tölgyfa szekrény titkos ajtaján át különös vendégek érkeztek a bükfürdői Danubius szállodába: egy csapat sárkánygyerek. Megjelenésüket számtalan rejtély kísérte, miközben a mesés Rejtekfölde lakói közül egyre többen bukkantak fel a mi világunkban. A bükfürdői sárkánykalandok folytatódnak, méghozzá Balatonfüreden.

 

AZ OPERA NÉGY ÉVSZÁZADA – költők és komponisták -- Baranyi Ferenc könyvéről

2016 végén került a könyvesboltokba Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító legújabb kötete. Baranyi zenei ismeretterjesztő műsorai igen népserűek voltak a rádióban és a televízióban, s valószínűleg sokakat megnyertek az opera műfajának. Itt most mintegy negyven zeneszerző közel hatvan operájáról - főleg a szövegeiről - tudhatunk meg anekdotákat, különös részleteket - roppant szórakoztató módon.

Dr. Hautzinger Gyula: Egy voltam a sasok közül. Paár Ferenc könyvéről-rendhagyóan

Paár Ferenc a könyv írója barátom. Megismerkedésünk évtizedekre visszamenő. A sors hozta, hogy Óbudán, az Árpád-híd közeli lakótelepen valamikor egy lépcsőházban laktunk. Én, családommal Miskolcról jöttem, és mint kiderült, Veszprémbe tartottam. Végig a '80-as évek légierejének, légvédelmének egyik felelős, szakmai beosztását ellátójaként. Nem, nem vadászpilóta voltam, de mint megismerkedésünk után hamar kiderült, én is vadász lennék. Csak addig, ameddig Feri korábban az égboltot járta, én az erdőket. Akkortájt már Ferit  földre kényszerítette a könyvében is leírt betegsége, így korábban duplán is vadászságából addigra már a puskás, erdőt járó maradt. De erről egy kicsit később.

Révay András: A vívózseni

Könyvvel és kiállítással tiszteleg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy kiváló magyar katona emléke előtt, akit - valami érthetetlen okból - teljesen elfeledtünk. Ez a feledés azért is különösen méltánytalan, mert soha, semmit sem tett, ami árnyékot vethetne a nevére sőt, munkásságának máig ható eredményei vannak.

A megtalált tragédia. Rejtő Jenő emlékére

2017. február 15-én 18 órakor a PIM és a Szépmíves Kiadó közös rendezvényén mutatják be Thuróczy Gergely könyvét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Moderátor Horváth Csaba egyetemi docens (KRE), közreműködik Varga Tamás színművész és Nagy János zeneszerző, zongoraművész. A könyvbemutató résztvevői Kovács Attila Zoltán kiadóvezető, Farkasházy Tivadar humorista (Hócipő), Kálmán C. György irodalomtörténész (Irodalomtudományi Intézet), és a szerző Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus.

 

Hiányzik a magyar sportolók mentális felkészítése

Minden sportolónak szüksége van arra, hogy a kudarcokat vagy éppen sikereket fel tudja dolgozni valakinek a segítségével. Egy frissen megjelent könyv szerzője, Sabi Hegymegi szerint azonban Magyarországon ez nem jellemző. Egyenesen azt állítja, hogy nagytöbbségben hiányzik a magyar sportolók mentális felkészültsége és az önbizalma.

Gubcsi Lajos: Járdaszegély árva szegény

Az év fordulója történelmet írt a könyvkiadás történetében. Ekkor jelent meg a Magyar Elektronikus Könyvtárban Gubcsi Lajos új könyve. Ez még nem lenne ujdonság, hiszen a szerzők engedélyével vagy ami gyakoribb a szerzői jogi védettségi idő lejártával, tucatszám kerülnek fel könyvek a mindenki számára ingyenes elektronikus könyvtárba.

Szép karácsonyi ének – Találkozás ifjabb Béres Józseffel

Hét év alatt négy kiadást ért meg, és nyolcezer-hétszáz példányban kelt el az első kötet, idén pedig megjelent a második. A Szép magyar ének című daloskönyv céljáról és sikerének titkáról a kiadvány összeállítójával, Béres Józseffel, a Béres Gyógyszergyár elnökével beszélgettünk.

Agyam és a pénz: Tények pénzügyi döntéseinkről és mögöttes magyarázatuk

Miért nem tudunk tartósan örülni a sok millió forintért megvett új autónknak? Például azért, mert egy anyagi jellegű jutalom iránti vágyakozás sokkal intenzívebb érzés és fokozottabb agyi aktivitással jár, mint annak tényleges megszerzése - így nem csoda, hogy a hőn áhított autó birtokba vétele felett érzett eufória eltörpül a várakozás izgalma mellett.

Itt az új kedvenc: megjelent Zséda legújabb kalendáriuma!

Zene és Szöveg címmel jelent meg a közelmúltban Zséda legújabb, hatodik kalendáriuma. Igazi csemege a rajongóknak, még több érdekesség és kulisszatitok került bele, mint az elmúlt években. Ugyanakkor azoknak is tetszeni fog, akik csak egy, a szokványostól eltérő határidőnaplóra vágynak, ők egy mutatós és praktikus kalendáriumot lapozgathatnak 2017-ben. Az énekesnő dedikálásra is várja közönségét.

 

Szarvas István könyv bemutatója Szabadkán a Népkörben

Szarvas István Kérdeztem - válaszoltak II. című könyvének bemutatójára került sor 2016. november 9-én szerdán este a Vajdaságban, Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban. Az interjúkötetben 37 interjú olvasható, amelyeket a szerző egyebek közt Nobel-díjasokkal, miniszterelnökökkel, politikusokkal, akadémikusokkal, tudósokkal, orvosokkal, művészekkel, írókkal és olimpiai bajnokokkal készített. Az interjúalanyok között találhatjuk például Elisabeth Blackburn orvosi Nobel-díjast, Kertész Imre Irodalmi Nobel-díjast, Mihail Gorbacsovot, az SZKP volt főtitkárát, Psota Irént, a Nemzet színészét, Buzánszki Jenőt, az Aranycsapat tagját, olimpiai bajnok labdarúgót és Paulo Coelho brazil írót.

Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok szarva

Réz András fontos bejelentéssel lepi meg a nagyérdeműt: már egyáltalán nem szorong. A népszerű esztéta, író, kritikus vadonatúj, november 10-én megjelenő könyvében túllendül saját szorongásain, hogy elárulja, mára már teljesen be van szarva.

 

Révay András: Hiszünk a képek erejében

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa" pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

Révay András: Mindig túl kellett élni valamit!

Túl vagyunk 1956. hatvanadik évfordulójának megünneplésén. Elhangzottak a hivatalos beszédek, most ismét a hiteles tanúké lehet a szó. Szerencsére még vannak ilyenek! Olyan is van, akit tehetsége képessé, alkalmassá tesz arra, hogy egy könyvben megossza velünk emlékeit, ne engedje feledésbe merülni súlyos, nehéz évek valós történéseit.

Ismert szerzők a Book24 webáruháznál - Kiemelt támogatás a magánkiadásban megjelenő könyveknek

Egyre több szerző választja könyvének megjelentetéséhez a magánkiadást. A Book24.hu webáruház támogatja ezt a kezdeményezést és örömmel áll a vállalkozó szellemű írók mellé, végzi a terjesztési feladatokat. Két új kötettel jelentkezik még idén Bartos Erika és magánkiadásban jelenik meg Havas Dóra új könyve is.

 

KÉSZÜLŐDÉS KARÁCSONYRA -- Előzetes ízelítő két szépséges albumról

A két könyvben az a közös, hogy mindkettőhöz Petrőczi Éva, József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, publicista írta a verseket, továbbá mindkettő szemet-lelket vidító bevezető „karácsony-országba". A fotóalbum november közepén, a bábos leporelló december elején jelenik meg a Fekete Sas Kiadónál.

Paul Young könyve: Éva

Az Alexandra Kiadó gondozásában a nyár során jelent meg a kanadai születésű szerző, WM. Paul Young kötete,  az Éva, melyet tekinthetünk a bűnbeesés merész újraértelmezésének.

A ZSOLNAY-KÓD -- Tolvaly Ferenc regényéről

Zsolnay Vilmos, a legendás gyáralapító történetét Teréz lánya (1854-1944), Mattyasovszkyné gót betűs kézirata meséli el - Tolvaly Ferenc erős átiratában, sőt, müncheni művészettörténész hallgató húgának szemével. A regényt végigkíséri a 20. századi Vay Ferenc(z?) gróf hatalmas gyűjteményében való kutakodás.

Fabricius Gábor: Más bolygó

A Margó Irodalmi Fesztiválon 2016. október 15-én, szombaton 19 órakor az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelenő Fabricius Gábor: Más bolygó c. regényének könyvbemutatóját rendezik a Kazinczy utcai Teslában. A szerzővel Valuska László beszélget.  

 

Gutenbergtől Zuckerbergig Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vására – először Budapesten 2016. szeptember 24-25.

Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. 2016. szeptember 24-25. között brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

 

Különleges elmék

Hargittai Balázs, Hargittai Magdolna, Hargittai István könyvének alapját azok az interjúk képezik, amelyeket a szerzők a huszadik század utolsó és a huszonegyedik század első évtizedében készítettek és nagy részük angolul a közel négyezer oldalas „Candid Science" című hatkötetes műben jelent meg, más részük különböző folyóiratokban (szintén angolul).

Tartalom átvétel