Embermesék

Vajdahunyad vára

1979 tavaszán feleségemmel Erdélyben jártunk, sok várost érintő autóbusz körutazáson vettünk részt. Idegenvezetőnket megkértük, hogy Déva és Arad között ejtsük útba Vajdahunyad várát. Szerettük volna megnézni azt a helyet, ahol Szilágyi Erzsébet levelét megírta. Megérkezve a megyei jogú nagyváros, Vajdahunyad (Hunedoara) főterére, azt hittük egy természeti katasztrófa közepébe csöppentünk. Vastag por-füst-vasszemcse-korom keverék borított be mindent. Fulladoztunk.

Paleolit

Sógorom nem egy Vlagyimir Klicsko alkatú férfiú, százhatvan centi magas és kilencven kiló. Azért köszöni jól van,.sikeres gyógyszervegyész, mérnökkutató, két kamasz lány boldog édesapja. Kollégái ducinak hívják, nemcsak a háta mögött. Egy közös vasárnapi ebéd után kijelentette, ebből elég, paleolit fogyókúrába kezd, egy év alatt ledob húsz kilót.

Vaskó Ilona: Egy mosoly a gyászmenetben

Vajon ha megkérdezném tőled, hány éves az anyukád, mit válaszolnál? Az én anyám nagyon sokáig harmincnyolc éves volt. Így emlékszem rá. Akkor mentem első osztályba, akkor kellett mindenkiről mindent tudnom, hiszen mindig azt kérdezték, hogy hívnak, hol laksz, hogy hívják apukád és anyukád. Hány évesek? Van-e testvéred? Ha igen, fiú vagy lány, idősebb, fiatalabb, öcsike vagy bátyus, hugi vagy nővér? És én csak kapkodtam a fejem a sok kérdés között, hogy most éppen melyikre válaszoljak.

Egy rejtélyes szobor

Mielőtt mondani valóm lényegére térnék, bemutatnám Pheidiaszt (Kr. e, 500-430), az ókori görög klasszikus szobrászat legnagyobb alakját. Fő műve, az olimpiai Zeusz szobor egyike az ókori világ hét csodájának. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen úgy tanítják, hogy a szobrászat története az ő fellépésével kezdődött. Jelentős szerepe volt az athéni Akropolisz építésében.

Fényes Kató

Fényes Kató 2000-ben kiadott nagylemezének borítójaFényes Kató 2000-ben kiadott nagylemezének borítójaA múlt század harmincas, negyvenes éveinek káprázatos hangú énekesnője. 1965-ben Budapestre látogatott és koncertet adott a lágymányosi Feneketlen-tó partján lévő Budai Parkszínpadon. Az előadás közepesre sikeredett, mert a művésznő számait angolul énekelte. A közönség, köztük a feleségem és én, nosztalgiából vette meg a belépőt.

Másszunk falra!

Mászófal a kollégiumon --Arons and Gelauff 87 apartmanos egyetemi kollégiuma EnschedebenMászófal a kollégiumon --Arons and Gelauff 87 apartmanos egyetemi kollégiuma EnschedebenA 2020-as nyári olimpiáról könnyen kieshet a birkózás. Ha nem marad műsoron, helyére öt sportág pályázik, befutó a falmászás lehet. Kisebb eséllyel a baseball, a görkorcsolya, a karate és a fallabda. A sportágakról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szentpétervári végrehajtó bizottsági ülésén dönt, majd az állva maradók közül az egyiket szeptemberben szavazhatja be a Rio de Janeiró-i közgyűlés a programba.

Trianon

Párizs mellett, Versaillesban 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró békeszerződést, ezzel megpecsételve sorsunkat. Területileg harmadára csökkent Magyarország. A 18 milliónyi magyarból 7,6 millió maradt az új határokon belül. A trianoni döntés évekig tartó, egész Európát felforgató nagy háború után született meg.

Pártprogramok

Munkácsi Mihály (1844-1900): Az Ásitó inasMunkácsi Mihály (1844-1900): Az Ásitó inasAz 1867. évi Kiegyezés során megszüntették az erős cenzúrát. Úgy is mondhatnánk, hogy Alexander Bach (igazságügyi!) miniszter 1859-es távozásával puha lett a diktatúra. Talán Rózsa Sándortól ijedt meg a hatalom. Hihetetlen, de császárunk és királyunk az 1848-as forradalom és szabadságharc több vívmányát is visszaállította. Lényegében Magyarország függetlenné vált, úgy mint 1990-ben. A külügyeket, hadügyeket, pénzügyeket kivéve, de ezek nem voltak olyan fontosak. Nem álltunk háborúban senkivel. Közös fizetőeszközünk  az osztrák-magyar korona stabil volt. Nevezhetnénk az euró elődjének is.

Murphylógia

Kép:www.demotivalo.comKép:www.demotivalo.comNem sajtóhiba Kedves Olvasó, nem a morfológia (alaktan) elírásáról van szó. Hanem Murphy törvénykönyvéről, amely úgy szól, hogy „ami elromolhat, az el is romlik".     

Csaba királyfi Pest megyében

Csaba királyfi és katonái a Hadak ÚtjánCsaba királyfi és katonái a Hadak ÚtjánCsaba királyfi a székelyek legendás vezére. Élete a mondák ködébe vész. Egyik változat szerint Attila hun király (Kr. u. 410-453) halálát követően két fia között a hatalomért harc kezdődött. A nyugati népek Aladárt támogatták, mert ő Krimhilda német fejedelemasszonytól származott (Nibelung ének), míg a hunok Csabát támogatták. Véres harc kezdődött a két tábor között, melynek végére Csaba és szövetségesei vereséget szenvedtek.

Matematika, a fix pont

Carl Friedrich Gauss (1777-1855), a matematikusok fejedelme. Gottlieb Biermann portréjaCarl Friedrich Gauss (1777-1855), a matematikusok fejedelme. Gottlieb Biermann portréja Rokonságom körében három fiatal most érettségizik. Zavarban vannak a tanterveket illetően. Igazuk van. Mégsem járja, hogy Magyarország történelme, irodalma, földrajza azon múljék, ki nyeri meg a választásokat. Mert az nem megy, hogy választás előtt a volt külügyminiszter egy véreskezű kommunista, aki beengedte az oroszokat, választás után igazi államférfi, aki kiengedte a németeket. A kormányzó egy szélsőjobboldali diktátor, aki egymillió magyar vesztét okozta, választás után országalapító, országgyarapító nemzeti hősünk.

Elszámoltatás, 2022.

Tisztelt Wurlitzer Úr! A 2021 évi személyi jövedelemadó bevallását rendben megkaptuk. Megérkezett számlánkra az 5 %-os adó összege is. Köszönjük! Örömmel láttuk, hogy kisiparosként, kisvállalkozóként szorgalmas munkájának köszönhetően havonta 500.000, azaz évente 6.000.000 forint bruttó jövedelme volt. Szép összeg, gratulálunk! De engedje meg hogy néhány kérdést feltegyünk, szeretnénk a válaszok nyomán hitelesebbé tenni az adóbevallását.

Volt óra, nincs óra

Clemens Riefler, Munchen, No. 406, dated 1917, pendulum no. 2047, Type A1. Photo: BonhamsClemens Riefler, Munchen, No. 406, dated 1917, pendulum no. 2047, Type A1. Photo: BonhamsMa nem fogadok senkit, legyen szíves elhagyni a szobát. Kérjen időpontot a titkárnőmtől.

Van egy problémám.....

A gyűlölet mint propaganda eszköz: II.Világháborús szovjet plakátA gyűlölet mint propaganda eszköz: II.Világháborús szovjet plakátVan egy problémám, de nem árulom el, csak a végén. Mert azt tanultam, hogy a vélt csattanót az írás végére kell tenni. A problémám gyökere, hogy egész életemben mindig megmondták nekem, hogy kiket kell utálnom. De nem akárkik mondták. Hiteles emberek, közjogi méltóságok, bölcs tanítók, képzett közéleti szereplők, mindent tudó államférfiak.

Zelenka László

A XX. század tudománytörténetének kiemelkedő alakja. Gépész- és elektromérnöki diplomát szerzett, szakmai gyakorlatát az Egyesült Izzóban szerezte meg, majd kísérleti műhelyében a saját találmányai alapján kifejlesztett rádiótechnikai műszereket tesztelte. 1931-ben ZL-Rádiólaboratórium néven középvállalatot alapított mintegy negyven fővel Budapesten, a Horthy Miklós (ma: Bartók Béla) út 61. számú ház földszintjén.

Gylfi káprázata

Gefion szobra Koppenhágában, a Churchill parkbanGefion szobra Koppenhágában, a Churchill parkbanA skandináv mitológia a svédek, dánok norvégok és izlandiak közös hitvilága a Krisztus előtti első századból. Legfontosabb írott forrásuk az Edda-énekek, amely terjedelmét tekintve csak a görög-római mitológiához hasonlítható. A számtalan történet egyike a Gylfi-legenda, vagy ahogy a dánok nevezik Gylfi káprázata. A monda szerint Gylfi svéd király akkora földterületet ígért Gefion istennőnek, amit egy éjszaka fel tud szántani. Gefion istennő négy fiát ökörré változtatta, eke elé fogta és az egy éjszaka kiszántott földet a tengerbe dobta. Így keletkezett Sjalland, Dánia legnagyobb szigete

Morbid történetek

Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy rosszindulatú, kárörvendő ember vagyok, kérem megfontolni a következő sorokat.

Csalóka szavak

Ponyvaregény, amelyet nyomtatott és kiadott Bucsányszky Alajos Pestren 1873-banPonyvaregény, amelyet nyomtatott és kiadott Bucsányszky Alajos Pestren 1873-banPonyvaregény. A legrégebbi csalóka szavunk. Hazánkban már a könyvnyomtatás megindulását követően árulták a világi és vallásos novellákat, bűnügyi történeteket, dalszövegeket, verseket hetivásáron. Ponyvákon, vagy ponyvasátor alatt. Ma a ponyvaregény közepes írók gyenge értékű, durva papírra nyomtatott olcsó könyvecskéje. De vannak erényei is, jobb ha az ember ezeket olvassa, mintha nem olvasna semmit.

Hunok Svájcban

Hunok völgyeHunok völgyeRéthy László etnográfus (néprajzkutató), régész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja az Ethnographia c. folyóirat 1890/98. számában arról írt, hogy Svájc egyes falvaiban (Wallis kanton) magyar szavakat használnak a lakosok. Például füge, lugas, mandula, remete, fátyol, bolt. Szerinte ezen a tájékon a népesség, vagy annak egy része Attila idemenekült katonáitól, vagy a X. századi kalandozó magyaroktól származik.

Rendszerváltás alulnézetben

Magyar Pali évtizedekig tartó első házassága válással végződött. Párja elhanyagolta a háztartást, folyton csak parancsolgatott, megmondta Palinak mikor, miről mi legyen a véleménye és gyakran vacsorára csak zsíros kenyeret ettek. Igaz, friss kenyeret, jóízű hagymával. Válásuk vérontás nélkül zajlott le, a rossz házasság ellenére kultúremberek voltak, a bírósági végzés után a feleség szüleihez költözött, Pali maradt a lakásban.

Különleges hangszerek II.

Dávid király begenán játszik, fametszetDávid király begenán játszik, fametszetBegena. Húros, pengetős hangszer, a keresztény amharák (sémi nyelvet beszélő etiópok) kedvelt eszköze volt. Mély, zizegő hangot adott, ezért a vallásos meditáció hangszerének is nevezik. Tíz húrból áll, húrhossza egy méter. Dávid király (Kr. e. 1010-970) kedvenc hangszere volt, az Ószövetségben Sámuel próféta könyve tesz említést róla. Számos képzőművészeti alkotás tárgya.

Orvostörténet

Dr. Pető András (1893-1967)Dr. Pető András (1893-1967)  -  Professzor úr, kérem jöjjön azonnal! A kilences kórteremben haldoklik a férjem.

-  Honnan veszi ezt asszonyom?

-  Ő maga mondta, kérem siessen!

-  Nyugodjon meg, a férje nem haldoklik.

-  De hát professzor úr meg sem vizsgálta.

-  Ne essen pánikba. A férje pár nap múlva gyógyultan otthon lesz. Ha haldokolna, akkor mellette ülnék az ágyánál és fognám a kezét.

Gazdagrét

Harminc évvel ezelőtt hatmillióan nézték az M1-en a Szomszédok című teleregényt. Igaz, akkor még csak 2 (!) csatorna volt. Horváth Ádám alkotása ma is nézői rekordot döntöget. A 331 fejezetből álló filmsorozat nagy részét Gazdagréten rögzítették. De mit is tudunk Gazdagrétről? Budapest XI. kerületében található, a kerületet hajdan Szentimrevárosnak nevezték, 2005 óta hivatalos neve Újbuda.

Érettségi, buktatókkal

Érettségi egykor 1934Érettségi egykor 1934-  Üljön le Annamária. Érettségi utáni tervei?

Barátunk, a távkapcsoló

  Mit is kezdenénk nélküle? Szaladgálnánk össze-vissza az autónknál, sem kinyitni, sem zárni nem tudnánk. A garázsajtó, kertkapu sem nyílik. Futkorászhatnánk a televíziós készülék, DVD lejátszó, videomagnó és a lakás másik sarka között. Hogy szabályoznánk a hangerősséget, miként váltanánk csatornát, állítanánk be a színeket? Elgondolni is rémes. Nem beszélve a klímaberendezésről. Nemrég jártam egy lakásban, ahol a szobai világítás, a redőnyök fel-lehúzása is távirányítóval működött. És a fejlődés tovább folytatódik. Jön az okos távirányító, amelynek funkcióit még nem is sejthetjük.

Hímsovinizmus

Először is annak néztem utána, honnan ered ez a kifejezés. Luis Bonino argentin származású, Spanyolországban élő pszichiáter és pszichoterapeuta 1990-ben alkotta meg a szót, amely a férfiak kisebb-nagyobb kontrolláló, erőszakos és uralmi megnyilvánulásaitól a párkapcsolati erőszakig terjed. De a férfihatalom mindenütt tetten érhető, gondoljunk csak az államapparátus felső köreiben, az üzleti élet vezetői között, a  TOP-150 szereplőinél hány férfit és hány hölgyet találunk. Tetten érhető ez a dalokban is.

Különleges hangszerek

Kitharán játszó leányKitharán játszó leányKithara. Már a Kr. e. VI. században említést tesz róla Theognisz, ókori elégiaköltő. Fából készült, üreges testű, húros, pengetős hangszer. Dobozlírának is nevezik. A megzenésített homéroszi eposzokat kithara kísérettel énekelték, ásatások során olyan vázatöredékeket találtak, amelyeken kitharán játszó nők láthatók. Egyesek szerint a magyar citera szó innen származik.

Horger Antal (1872-1946)

Horger Antal (1872-1946)Horger Antal (1872-1946) Petőfi Sándor 1848 decemberében írta az „Akasszátok fel a királyokat!" c. versét. Éppen amikor V. Ferdinánd átadta magyar királyságát I. Ferenc Józsefnek. Egyik sem sértődött meg. „Pedig le is lövethették volna", ahogy a régi vicc mondja.

Gázláng

A gázlámpa meggyújtásaA gázlámpa meggyújtásaNem a filmire gondolok, a George Cukor rendezte Gázlángra, főszerepben Ingrid Bergman és Charles Boyer. Valószínűleg ez volt az első thriller, amit a magyar közönség láthatott, feliratosan, nyolcvan évvel ezelőtt.

A modern ember

Albert Schweitzer (1875-1965) Foto: Musée virtuel du ProtestantismeAlbert Schweitzer (1875-1965) Foto: Musée virtuel du Protestantisme„A modern ember szelleme elkorcsosul. Ebben közvetve már gyermekkorában is érintve van. Szüleit könyörtelenül fogva tartja a munka, nem szentelhetik magukat normális mértékben gyermeküknek. Ezzel fejlődése során a gyermek pótolhatatlan dolgoktól esik el. Később, már maga is belekényszerülve a hajszába, egyre inkább a felszínes szórakozás rabja lesz, fennmaradó szabadidejében nehezére esik elérnie a koncentrációnak azt a fokát, mely az önmagával, más emberekkel, vagy a könyvekkel való elmélyült foglalkozáshoz elengedhetetlenül szükséges.

Tartalom átvétel